Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Tretiaci zo základných škôl v Skalici absolvovali v skalickej nemocnici kurz Mladý záchranár

9.4.2024

Do osláv Svetového dňa zdravia, ktorý pripadá na 7. apríla, sa zapojila aj Fakultná nemocnica AGEL Skalica v spolupráci so Strednou zdravotníckou školou v Skalici. S aktivitami v oblasti starostlivosti o ochranu zdravia sa oboznámili žiaci tretích ročníkov základných škôl zo Skalice. Učili sa poskytovať prvú pomoc, obväzové techniky, správnu hygienu rúk a absolvovali aj prehliadku záchranárskeho vozidla.

Študenti Strednej zdravotníckej školy v Skalici oboznámili deti s pravidlami poskytovania prvej pomoci pre osoby v núdzi. V praxi si mohli vyskúšať masáž srdca, obväzovú techniku alebo stabilizačné polohy. Deti si mohli navzájom skontrolovať činnosť srdca fonendoskopom. Personál záchranky oboznámil deti s priebehom zásahu záchrannej zdravotnej služby osobám v tiesni, žiaci si pozreli  vybavenie záchranného vozidla a najmä chlapci si vyskúšali miesto vodiča záchranky.

Verejný zdravotník nemocnice vysvetlili deťom, ako správne vykonať hygienu rúk. Deti sa dozvedeli, ktoré miesta pri umývaní najčastejšie nevedomky obchádzajú a aké sú riziká nedodržiavania hygienických opatrení. Či si umývajú ruky správne, sa mohli školáci presvedčiť aj prakticky s využitím špeciálnej techniky, ktorá UV svetlom odhaľuje nedostatky. „Všetko, čo sme robili, ma zaujalo, ale najviac sa mi páčila prehliadka sanitky. Záchranári aj na mne a mojich spolužiakoch skúšali rôzne pomôcky a ja som si tiež vyskúšal nosidlá, na ktoré ma uviazali, čo bolo super,“ hovorí o svojom zážitku tretiak Peťko. Sanitka ho zaujala natoľko, že vyhlásil, že by sa tiež chcel stať záchranárom.

„Som veľmi rád, že podujatie vyvolalo u detí obrovský záujem a s radosťou si vyskúšali všetko, čo sme pre nich pripravili. Takéto podujatia sú pre ne nielen motivujúce, ale aj poučné, nakoľko sa zábavnou a hravou formou učia poskytnúť prvú pomoc,“ zhodnotil riaditeľ Fakultnej nemocnice AGEL Skalica JUDr. Vladislav Šrojta. „Zároveň by som touto cestou chcel poďakovať aj Strednej zdravotníckej škole v Skalici, ktorej žiaci nám na podujatí ochotne pomohli. Škola vychováva nelekársky zdravotnícky personál, predovšetkým praktické sestry, a spolupráca nemocnice so SZŠ pri praktickej príprave študentov funguje dlhodobo. Študenti ošetrovateľských odborov (praktická sestra, sanitár, masér) vykonávajú prax priamo na lôžkových oddeleniach našej nemocnice,“ dodal Vladislav Šrojta.

Späť